Voortschrijdend inzicht

Wie nog altijd de hoop koestert dat door de invoering van een systeem een bepaald probleem voorgoed opgelost is, zal ik meteen in de eerste alinea maar teleurstellen. Dat gebeurt namelijk niet.

De oorzaak ervan ligt in het ‘voortschrijdend inzicht’ dat zich onvermijdelijk voor doet, ook in dat fantastische project waarin ‘alles onder controle’ is.

Elk project is een radertje in het grote organisme dat ‘de organisatie’ of ‘het bedrijf’ heet. Het is niet moeilijk te visualiseren dat het draaien aan het ene radertje meteen gevolgen heeft voor een ander. En dan komen er ook nog de radertjes van buiten bij; denk aan nieuwe technologie, werkmethoden, wetgeving of sociale veranderingen. Geen enkele organisatie is daar ongevoelig voor.

Wij merken het dagelijks in onze praktijk van huisstijlautomatisering. Je hebt nog geen sjabloon afgeleverd of dit is alweer voer voor nieuwe wensen en ideeën. “Als dít kan, kan dan dát ook?”

Reden waarom wij de scrum-methode omarmd hebben. Voor degenen die nog niet bekend zijn met deze methode, even kort-door-de-bocht: je stelt je een ‘groot’ einddoel voor (b.v. een huisstijl implementeren) en pakt in zogenaamde ‘sprints’ steeds kleine overzichtelijke stukjes daarvan aan, deze review je en de feedback neem je mee in de volgende sprint, enzovoort. Het resultaat is misschien helemaal niet wat je er oorspronkelijk van verwachtte, maar wel iets waar je ook echt wat aan hebt.

Met deze methode kun je gedurende een project steeds bijsturen, steeds het voortschrijdend inzicht een rol geven. En zelfs in mijn ‘technische’ wereld gaat dat echt niet alleen over techniek, maar ook – soms vooral – over werkwijzen. Uiteindelijk moet er wel een ‘einde’ vastgesteld worden, maar dat einde heeft altijd zoveel meer aan ideeën, zinvolheid, betrokkenheid én pret opgeleverd dat het resultaat altijd beter past in de praktijk.

Maar ook na een scrumproject gaat het voortschrijdend inzicht verder. Natuurlijk hoef je niet aan elke gril gehoor te geven, maar het luisteren naar de ideeën maakt wel dat een organisatie steeds efficiënter en effectiever gaat werken. En dat is waar ik samen met Orange Pepper graag een bijdrage aan lever.